Business Intelligence
Activitatea economică generează un „ocean de date”. Fiecare dată reprezintă o mică părticică a afacerii şi se găseşte în diferite locaţii ori departamente, uneori în mai multe regiuni geografice, sau in diferite sisteme economice, diferite ERP-uri, MRP-uri sau CRM-uri. Prin Business Intelligence (prescurtat BI) sunt adunate toate datele, sunt prelucrate în informaţii, care informaţii bine analizate pot fi utilizate în luarea deciziilor şi în final puse în acţiune.
Multe organizaţii îşi pun mari speranţe în rezultatele promise de ERP-uri, însă reuşitele nu se dovedesc suficiente. Implementarea sistemelor ERP sau CRM sunt doar un pas, critic este adevărat, în aventura de a implementa un sistem complet de analiza si informaţie manageriala (sau de suport al deciziei).
Aplicatiile BI aduna si resturctureaza informatiile sosite din diverse aplicatii (ERP, CRM, inclusiv fisiere excel, text) si ne ofera rapoarte care comparat cu cele din ERP-uri, poarta cateva particularitati:
de exemplu inaginati-va un raport care are articole pe "linii" si localitati pe "coloane", iar in interior tabelul fiind completat de cantitatile vandute din fiecare articol pe localitate.
imaginati ca din tabelul anterior cu un singur drag-an-drop schimbati localitatea cu judetul, dupa care cu o alta miscare simpla in locul cantitatilor vandute afisati profitul brut obtinut. Astfel, in cateva secunde ati ajuns la un raport al profiturilor brute obtinute pe articole si pe judete
continuand exemplul anterior, dorim ca acele profituri pe judet care sunt sub pragul de 2% din total sa fie afisate pe o singura coloana, "Alte judete"
stabiliti targete de incasari/vanzari, scenarii pesimiste/optimiste, prognoze de stocuri, necesare de aprovizionare, datele extrase din ERP/CRM/Excel vor fi permanent actualizate, iar scenariile dvs personalizate isi schimba automat continutul informational
in exemplul anterior doresc sa aflu din ce cauza profitul meu pe saptamana trecuta pe judetul Dolj a crescut exponential ... ca atare intru in detaliile localitatilor si cer raportul pe parteneri, gasesc partenerul in cauza care a generat un profit imens, vad ca s-au emis 7 facturi catre acest partener in aceasta saptamana, intru pe cel care prezinta un profit mare de tot si observ ca ... pretul de vanzare e corect si e conform listei de preturi, insa pretul de achizitie lipseste, nu s-a facut descarcarea de gestiune in sistemul ERP ...:)
În jurul acestui concept s-au lansat alţi termeni legaţi de analiza informaţiilor economice, precum business performance management (BPM), business process management (tot BPM), corporate performance management (CPM), ca şi business activity monitoring (BAM). Aceste componente sunt incluse în BI şi depind de instrumentele BI.
Iata si cateva tehnologii si terminologii folosite in legatura cu aplicatiile BI: cuburi si hipercuburi OLAP (On Line Analitical Processing), tabele pivotabile (Microsoft Excel Pivot Table), interogari (Querry), depozite de date (Data Warehouse), cercetarea detaliilor (Data Mining), logica de analiza (Mind Path), tablouri de control (Dashboarding).
Iata cateva solutii de BI folosite pe piata romaneasca:
1. HyperAnalyzer, Logbis Iasi - Antwerpen
2. Oracle BI, solutie Oracle partener WinMENTOR
3. Clementine, Romsym Data Bucuresti
4. Panorama, Wizrom Software Bucuresti
5. Charisma Analyzer, Totalsoft Bucuresti
6. Business Objects, Romym Data Bucuresti
7. MsExcel, Microsoft Ltd.
Marii participanti pe piata internationala a solutiilor BI se numesc:
|